marți, 13 noiembrie 2007

Decretei

Nu suna prea grozav... Copii nascuti in urma unui decret.

In Evenimentul Zilei au aparut o serie de articole care incearca sa explice, sa lamureasca sau chiar sa informeze despre o perioada din comunism.
Pentru multe femei acea perioada in care in urma unui decret nu mai aveau voie sa avorteze, poate fi trecuta drept o perioada neagra, plina de chin si suferinta. Comunismul a decis in locul lor si pentru ele.

"Desi stiau ca-si riscau viata, acestea faceau avorturi pe ascuns, cu ce aveau la indemana - sarme, cabluri electrice, sonde improvizate, radacini de plante, otet. Multe ajungeau apoi la doctor, direct pe masa de operatie, cu hemoragii grave, peritonite, infectii greu de oprit." - un citat din materialul din Evz. Autoarele materialului au uitat sa spuna ca femeile care ajungeau pe masa de operatie cu infectii, nu erau tot timpul salvate de medici. Acestea erau lasate sa moara daca nu dadeau securitatii numele persoanei care le ajutase sa avorteze.

O alta informatie care-mi ridica semne de intrebare am gasit intr-un alt articol semnat tot in EVZ. Daca decretul a durat din 1966 si pana in 1972, de ce oare prin anii '80 femeile inca faceau avorturi pe ascuns? De ce oare ajungeau cu hemoragii la spital si erau lasate sa moara daca nu spuneau cine le-a ajutat sa avorteze? De ce oare nu existau metode moderne de contraceptie si femeile se chinuiau cu fel de fel de metode rudimentare?
Am gasit intr-un alt material ca decretul a fost abrogat pe 26 decembrie 1989. Si pana la urma, cat a fost valabil!?
Intr-un material in Evz scrie ca decretul a fost semnat in 1966, in altul ca in 1967. Ei, doar un an diferenta. Nici nu se baga de seama.

Apreziez dorinta de a informa si cantitatea de materiale publicate in ultimii ani despre decretei, dar sunt si asa destule mituri si ar fi frumos sa nu se creeze altele. Ar fi bine ca oamenii sa fie informati corect si sa nu mai existe discrepante intre informatii.

Bancul zilei

Stiti foarte bine cum suna ultimele mesaje de amenintare trimise europenilor de teroristii lui Ossama Bin Laden. Bineinteles, unii reprezentanti ai mass-media s-au intrecut in exagerari, speriind si mai mult cetatenii. Noi suntem in masura sa mai linistim populatia, deoarece tocmai am interceptat un alt mesaj, trimis catre organizatia centrala de un membru al unei celule teroriste aflate in tara noastra:

"Salutam cu rezbect, jefu'. Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns bine; dragut fara problem control aerobort, fiindca mai gasit un bagaj pierdut be drum. Pastrat dolar american blestemat, bentru construit aigea bomba noua; dat jumadate la daxi, jumatate furat tigan de la buzunar.
Indilnit frate Ahmed, batron magazin, ajudat la mine. Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler proaspat, intoxicat zalmonel, noi ajuns spital, doctor roman durut la cur.
Jefu', gu bomba praf antrax nu butut facut la Romania, deci ingergat plan bomba cu bum-bum! Mutat apartament frate Ahmed, adus mult frumos aminde tara mia, fara apa la robinet. Urmarit emiziuni explozia camion azotat, facut frica la mine. Astia romani are tupeu nu gluma!
Trebuie recrutati, jefu! Bomba cu azotat mare efect aveam! ...
Inderesat pilotat avion pentru lovit gladire la roman; vazut delevizor aparat zbor MIG prabusit singur, plus roman stricat singur gladire, adormit beat, tigara aprinsa, ...
Draga jefu', gineva furat la mine gas pastrat bentru bus la bomba, iar azeara, gind iesit cumparat baglava, exblodat budelie la parter. Aicia la Romania, mult cretin! Zberiat, zguibat la zin, cacat pe mine de frica!
Jefu, ma indorg agaza! Asta romani nu are nevoie de terorism, face singur treaba noastra.

duminică, 11 noiembrie 2007

Bancul zilei

Vin niste cercetatori la badea Ion:
- Buna ziua bade.
- No, buna ziua.
- Bade, vezi tu sura aia? si arata catre sura bedeului.
- No, o vaz.
- No, fii atent: pe acolo trebuie sa traca un tren.
Badea se uita serios la ei:
- No, si trenu asta vinie si dimineata la sapte?
- Vine.
- No, si vinie si la zece?
- Vine.
- No, pai si la pranz?
- Si la pranz.
- No, pai vinie si sara?!
- Vine bade si seara.
- No, trazni-v-ar, voi credeti ca alta traba n-am decat toata ziua inchide - deschide, inchide - deschide poarta?!

La betie...

De curand am fost la niste prieteni. Acesti prieteni au mai chemat si alti prieteni ca nu eram destui si asa.

De la un pahar la altul, de la bere la vin rosu si de la vin rosu la vin alb, drumul spre betie este scurt si deloc anevoios. Nu, nu eu am amestecat bauturile si nu, nu eu m-am imbatat (ca altfel nu mai tineam minte ce s-a intamplat). In fine, ideea e ca barbatii prezenti la petrecere, bauta sau ce o fi fost au reactionat cam la fel in urma cursei paharului care se afla pe masa si pana pe soseaua gatului. Din fericire nu au fost violenti asa cum se intampla pe la case mai mari, dar au ras timp de 3 ore fara motiv si aproape-aproape fara pauza. Se vedea ca se simteau bine; nu stiu cat de bine si judecau...

Dupa ce s-au simtit suficient de ametiti si suficient de... puternici, trei dintre baieti (mai cu stea-n gat) au ales drept haltera o frumusete de baiat de doar 95 de Kg. SI cei trei crai de la rasarit cu greutatea cuprinsa intre 56 Kg si 75 Kg (dupa laudele lor), au ridicat pe rand pruncul supraponderal... si au reusit.

Interesant modul in care se manifesta barbatii la betie...
Amintiri?